Friday, November 12, 2010

RESEPI " Donut HATI ke HATI "... Cuba try!!

BAHAN2 yang Diperlukan ialah ;
          • 1kg                   Tepung Gandum
          • 1 tin                  Susu cair 
          • 1 peket             Yis Mauripan
          • 1 ketul               Buttercup
          • 1 sudu kecil       Garam
          • 1/2 tin                Air suam
*** Campurkan Yis Mauripan bersama 3sudu besar air suam & 1 sudu teh gula.
 Biarkan selama 5 minit @ sehingga berbuih.



Cara2nya ialah;-

Campurkan semua adunan ke dalam bekas uli.
Uli sehingga menjadi doh & lembut. biarkan selama 1 jam.


Uli dan canai doh tadi . Kemudian diterapdengan acuan doh.
Biarkan selama 10 minit & donut tadi naik 2X ganda.
Kemudian boleh digoreng.


Untuk membuat Topping nya, bahan2nya ialah ;-

        • 1/2 Ketul           Coklat masak
        • 1/2 Ketul           Coklat masak putih
        • 1/3 cawan          Susu cair
 ***** Masukkan ke semua adunan dalam periuk. Coklat ini haruslah dicairkan dengan
menggunakan teknik "Double Boil". Kalau nak cantik leh letak coklat rice & buah cerry atas coklat.



**P/S : Kalau nak simpan donut dalam peti sejuk, hendaklah digoreng separuh.
Kemudian , barulah disimpan.
~ SELAMAT MENCUBA ~

0 comments:

Post a Comment