BAHAN2 yang Diperlukan ialah ;
- 1kg Tepung Gandum
- 1 tin Susu cair
- 1 peket Yis Mauripan
- 1 ketul Buttercup
- 1 sudu kecil Garam
- 1/2 tin Air suam
*** Campurkan Yis Mauripan bersama 3sudu besar air suam & 1 sudu teh gula.
Biarkan selama 5 minit @ sehingga berbuih.
Cara2nya ialah;-
Campurkan semua adunan ke dalam bekas uli.
Uli sehingga menjadi doh & lembut. biarkan selama 1 jam.
Uli dan canai doh tadi . Kemudian diterapdengan acuan doh.
Biarkan selama 10 minit & donut tadi naik 2X ganda.
Kemudian boleh digoreng.
Untuk membuat Topping nya, bahan2nya ialah ;-
- 1/2 Ketul Coklat masak
- 1/2 Ketul Coklat masak putih
- 1/3 cawan Susu cair
***** Masukkan ke semua adunan dalam periuk. Coklat ini haruslah dicairkan dengan
menggunakan teknik "Double Boil". Kalau nak cantik leh letak coklat rice & buah cerry atas coklat.
**P/S : Kalau nak simpan donut dalam peti sejuk, hendaklah digoreng separuh.
Kemudian , barulah disimpan.
~ SELAMAT MENCUBA ~
0 comments:
Post a Comment