Tuesday, May 11, 2010

EP : 6 BANDAR MELAKA

MELAKA



Erm... agak sukar untuk mencari parking kat area bandar Melaka nie.
Kami parking kereta kat depan Jonker Street.
Bayaran RM5.00 untuk satu hari nyer parking.

Setelah selesai mendapatkan parking, kami pun bergerak ke
tempat2 yang bersejarah di Melaka.
Diantaranya, Kereta Bomba Lama nie.
Ianya digunakan pada zaman dahulu sebelum adanya kereta 
bomba yang canggih seperti sekarang.


Nie lah wajah kereta bomba lama.
Cantik jugak yer.
Kereta bomba nie siap diperbuat daripada kayu2 pun ada.
Bagi struktur besinya plak, maak aai keras & padat.
Bukan cam kereta sekarang, langgar cikit je dah remuk giler.



Perjalanan kami diteruskan untuk menuju ke A famosa.
Sebelum tu singgah2 jugak kat tempat2 yang menarik kat sini.
Penat syeh nak jalan.
Mana tak nyer siap kene panjat tanggalah, turun tangga, naik bukit,
turun bukit.... aduh, sakit kaki + berpeluh2.


Walauapa pun perjalan mesti diteruskan.
Maklumlah percutian 3 hari 2 malam nie bukan lama.
Pejam celik dah esok nak balik.
Erm... kuatkan semangat Ayumi..
Banyak tempat nak gi jalan2 lagi nie.


Haiyaak.. naik tangga lagi.
Sudah kepenatan nie. Ini tangga yang akan membawa kami ke
Kota A famosa. So, tak perlulah nak naik beca.


Tengok tu, selepas naik tangga tadi.
Ada satu sign board nie bagitahu arah jalan ke A.Famosa & macam2 tempat lagi lah.
Jom... kita jalan sama-sama.


Tepat nie adalah Gereja St. Paul.
Nie gereja orang2 Portugis pada zaman dulu2.
Sekarang nie, gereja ni adalah Makam kepada orang2 Portugis dulu2.
Orang2 yang ada kaitan ngan sejarah Melaka lah.


Kat papan nie ada serba sedikit cerita mengenai Gereja lama nie.
Nak Ayumi bacakan memang tak kan abis cerita percutian Ayumi ni.
Apa kata kawan2 gi sendiri ke Melaka.


Tau tak Ayumi kat mana nie??
Ayumi ada kat dalam Gereja lama nie.
Bukan main best duduk bergambar yer si Ayumi nie.
Sekali baru perasan daa..
Ayumi gi duduk atas Makam orang2 Portugis.
Mak Aaaaii.. cabut lari.. Takut !!!   =)


Nie pulak pic Ayumi berposing kat tingkat Gereja lama nie.
Apa lagi panjat ar tingkat tu.
Memang ramai orang time nie.
Pelancong2 memang ramai giler.


Kat dalam Gereja nie, ada orang Busking tau.
Dah tua2 dah pakcik nie, demi nak cari rezeki terpaksa Busking
kat Gereja nie.
Pakcik2 nie adalah dari orang2 peranakan Portugis juga.
Sedap tau suara pakcik2 nie.
Kalau pakcik nie jadi artis kan bagus.
Yang cantiknya kat makam portugis nie ialah
rekaan batu nisan nyer.
Macam2 corakkan termasuk serba sedikit pengenalan si mati.


Nie plak Ayumi ngan Ira ngah wat fotoshoot Gothic.
Wakaka... poyo je budak dua orang nie!
Apa pun, perjalanan kami diteruskan untuk ke kota A.Famosa.
Jom jalan sama-sama.....


                                            ****bersambung..........

0 comments:

Post a Comment