Saturday, May 8, 2010

EP : 4 PERIGI HANG TUAH

MELAKA



Selepas kami berehat2 sebentar di Homestay kami,
kami meneruskan perjalanan ke Perigi Hang Tuah yang berdekatan
dengan tempat tinggal kami tue.
Mengambil masa lebih kurang 10 minit untuk sampai ke sana.

Air di dalam perigi nie memang sejuk.
Ayumi tengok ada oarang yang minum lah air tue, ada yang buat basuh muka & kaki.
Ayumi plak sekadar basuh kaki je lah.
Bruce siap basuh muka dia lagi ngan air perigi 
yang sangat sejuk tue.
Ira & Apis plak sibuk bergambar sana sini.


Inilah gambaran keadaan di dalam perigi Hang Tuah.
Kalau mandi air perigi nie mesti bestkan??
Lagi2 time tu panas terik sangat.


Selain itu, dikawasan Perigi Hang Tuah nie terdapat
cerita2 mengenai sejarah Hang Tuah di negeri Melaka.
Di sini kita dapat tahu tentang kehidupan Hang Tuah pada zaman dahulu kala.


Bruce sempat lagi mengambil gambar2 di sekitar kawasan
Perigi Hang Tuah nie termasuklah mengambil gambor 
si Apis dan isterinya.


Di kawasan Perigi Hang Tuah ini juga terdapat pelbagai kedai2 yang
menjual barang2 cendermata untuk dibawa pulang & kenangan.
Bruce plak siap menggayakan topi merah tu.
Ada gaya model ke??  =)


Sebelum pulang, kami sempat menyinggah di Rumah Tradisional Melayu
yang terletak dibelakang kawasan Perigi Hang Tuah.
Bayaran masuk yang dikenakan pun murah sangat.
Hanya RM1.00 kalau nak masuk rumah nie.


Ayumi suka landskap rumah nie. 
Cantik sangat.... kan best kalau rumah Ayumi ada landskap cmnie..
Selain landskap dia, Ayumi juga minat sangat
dengan corak2 di tangga batu rumah nie.


Hah... tengok tue, cantik tak tangga batu rumah nie??
Ada macam2 corak & warna.
Duduk kat tangga dia pun je dah best dah.
Belum masuk rumah tue lagi.
Tapi dalam rumah cuma ada banyak barang2 lama lah.

Perjalanan kami diteruskan sehingga ke malamnya.
Kami meneruskan perjalanan ke "JOnker Walk".



                                                 *****bersambung...............





1 comments:

filemtempatanterbaik said...

Jom join segmen giveaway ni http://liriklagujava.blogspot.com/2013/03/segmen-giveaway-by-bloggish-make-it.html.

Mak saya pun minum air perigi Hang Tuah tu. Dia yang amik sendiri taruk dalam botol mineral. Saya simpan dlm bilik takut ada yang terminum. Nak label botol tu tapi sticker, marker semua takde. So saya bawak keluar balik dari bilik .Tapi mase tu mak tengah berborak tak habih2, tak dan nak bgtau pasal air dalam botol mineral tu. LAst2 dia amik minum untuk makan ubat dia. Saya pun diam je, malas nak cakap. Air dalam umah belambak, yang dalam botol jugak dia nak. ada 2 botol, satu botol setengah dia minum. Lagi setengah tu saya campak dalam bilik air. Saya smpai sini sebab taip dalam google 'minum air perigi Hang Tuah'

Post a Comment